MONTENEGRÓ – BOSZNIA-HERCEGOVINA – DÉL-DALMÁCIA

Időpont: 2024. október 2 – 6. (5 nap)

1. nap: Nagykanizsa – Kaposvár – Pécs (korai indulás)–HORVÁTORSZÁG – BOSZNIA-HERCEGOVINA/Boszniai Szerb Köztársaság: Utazás Kelet-Bosznia hegyvidékén, gyönyörű platókon, völgyekben – Višegrad, a történelmi város (a 16. században Konstantinápolyba elhurcolt szerb fiúcskából lett Mehmed Sokolović nagyvezír által építtetett 11 ívű, 180 méter hosszú híd, amely a Nobel-díjas Ivo Andrić főműve /Híd a Drinán/ alapján lett világszerte ismert /UNESCO Világörökség/, Andrićgrad, „a Kőváros”, Kusturica faluja a híd közelében, séta a hangulatos óvárosban, illetve fakultatív sétahajózás a Drinán) – Sutjeska Nemzeti Park, az ország legrégibb és legnagyobb nemzeti parkja, az 1943-as sutjeskai csata helyszíne (utazás a látványos szurdokvölgyben, a 2. világháború egyik legjelentősebb jugoszláviai csatájának emlékhelye)

2. nap: MONTENEGRÓ, a„Fekete hegyek országa”: Utazás a Durmitor (a Dinári-hegység legmagasabb tagja, UNESCO Világörökség) fantasztikus karszthegység  peremén – Ostrogi-kolostor, a sziklába vájt 17. századi kolostor 900 méterrel a völgy fölött (Alsó- és Felső-kolostor) – Lovćen Nemzeti Park, Montenegró legkisebb, magashegységi nemzeti parkja (Njegošnak, a montenegróiak szentjének mauzóleuma a Lovćen-hegy tetején /1749 m/) – pazar panoráma a „fekete hegyekre”, a Kotori-öbölre és a tengerre (tiszta időben az olasz partokig) – Budva, a rómaiak által alapított kikötőváros (óváros, séta a városfalon, panoráma a városra és a tengerpartra) – Szállás közel a tengerparthoz

3. nap: Kotori-öböl, a pergressziós tengerpart jellegzetes példája (a tenger benyomul a hegyek között a vonulatok mögötti völgybe), a természeti és kulturális örökségek együttese (UNESCO Világörökség) – Kotor (Szent Tripun-katedrális /12. sz./, középkori óváros várfalakkal, kellemes tengerparti sétányok) – Utazás az öböl menti panorámaúton, rálátása Szirti Madonna-templomra, amely egy mesterséges – hajóroncsokból és kövekből „összerakott” – szigetre épült – HORVÁTORSZÁG/DÉL-DALMÁCIA: Dubrovnik, „az Adria gyöngyszeme”, az UNESCO Világörökség része (2 km-es séta a városfalakon, Ferences kolostor és templom, Rektori Palota, Dominikánus kolostor és templom, Minčeta-bástya stb.) – Pelješac-félsziget: Ston a „horvát kínai nagy fal” (rövid megálló az erődrendszernél, az egykoron a raguzaiak által épített falnál)

4. nap: Fakultatív hajózás Mljetre, az Adria legzöldebb szigetére (Mljet Nemzeti Park – a csend, a nyugalom, a béke szigete) fakultatív séta a szigeten belüli két kis tó partján, a tengerrel összekötő csatorna mentén (ahol 6 óránként ellentétes irányban áramlik a víz), illetve az üde, illatos mediterrán fenyvesben, fakultatív kishajózás a tó parányi szigetén emelkedő Sveti Marija templomhoz) – Visszahajózás után utazás a közelmúltban átadott, impozáns tengeri Peljesac-hídon (Horvátország leghosszabb kábelhídja) 55 méterrel a tenger fölött – Neretva-torkolatvidék: délután részvétel a mandarinszüreten: ebéd helyi specialitással élőzenés kísérettel, majd utazás csónakokon a mandarinültetvényre a Neretva-torkolat lenyűgöző vízi világában, mandarinszüret szabad szedéssel max. 3 kg mennyiségben – BOSZNIA-HERCEGOVINA: Međugorje (fakultatív esti séta a zarándokhely központjába, a Szent Jakab-templomhoz)

5. nap: Kravice (mésztufagátakkal létrejött látványos vízesésrendszer tufafüggönyökkel, a „hercegovinai Plitvicei-tavak”) – Utazás  a Neretva mély völgyében – Jablanica (pihenő a Neretva fölötti, nemzetközi hírű birkasütőknél, fakultatív ebéd (birkasült) kellemes természeti környezetben – utazás haza – HORVÁTORSZÁG – Hazaérkezés Pécsre az éjjeli órákban – Kaposvár – Nagykanizsára a hajnali órákban

Utazás:      légkondicionált autóbusszal

Szállás:      2 éj apartmanokban, 2 éj szállodában többnyire kétágyas szobákban

Ellátás:      2 reggeli

Ár:             112.000 HUF/fő + a mandarinszüret ebéddel 35 EUR a helyszínen

                   (utazás autóbusszal, szállás, 2 reggeli, sofőri napidíjak, úthasználati és parkolási díjak, BBP-biztosítás, szervezési költség)

                   A helyi idegenforgalmi adó, 1,5 EUR/fő/éj a helyszínen fizetendő!