Kedves régi és leendő utastársaink!

Immár 34 éve, hogy együtt indultunk el, hogy felfedezzük, megismerjük kontinensünk (s kissé távolabbi tájak) természeti és kulturális értékeit. Azóta sok kalandban volt részünk, szűkebb környezetünkből eljutottunk Földünk legtávolabbi pontjára is, közben sokan csatlakoztak hozzánk az ország minden részéről, minden korosztályból, utazásainkon barátságok, szerelmek szövődtek.

34 év hosszú idő, az akkor született gyermekek mára felnőtté váltak. Ez idő alatt mi is – utastársainkkal együtt – természetesen sokat változtunk, nemcsak tapasztalatokkal gyarapodtunk, de talán igényesebbé, kényelmesebbé is váltunk. A kezdeti csak „kempinges” utazások mellett egyre több apartmanos, szállodás programot is szerveztünk.

Viszont legfőbb célunk továbbra is, hogy az egyetemi földrajzi–történelmi ismeretekre alapozva, de mindenki számára érdekesen felfedezzük a természet szépségeit, az ősi kulturális értékeket, ne csak lássuk, hanem „megéljük” az idegen tájakat, országokat, kultúrákat.

Utazásainkkal kapcsolatban néhány dolgot szeretnénk hangsúlyozni:

Továbbra is elsősorban a látnivalókra koncentrálunk, a programra, az élményre! Bár fontos az igénybe vett szállások minősége, de az utazásainkat nem ez határozza meg. A látnivalók minőségében és mennyiségében törekszünk a maximumra, a szállások tekintetében megelégszünk a szerényebb színvonallal. Mivel nem nyaralóutakat szervezünk, a drága szállások szolgáltatásait nem is tudnánk kellően kihasználni, mert a programok reggeltől estig tartanak. Természetesen elvárjuk, hogy a szállás legyen tiszta, kényelmes, korrekt, s törekszünk arra is, hogy lehetőség szerint kétágyas, zuhanyzós szobákat biztosítsunk, de ez nem mindenütt teljesíthető. A szállást igazítjuk a programhoz, és nem fordítva. Természetesen igyekszünk az alsó vagy középkategóriájú szállások között a legjobbat kiválasztani, de a választék nem mindenütt bőséges. Így néha ifjúsági szállók többágyas szobáit is igénybe vesszük. Amennyiben lehetőség van rá, előnyben részesítjük a szép természeti környezetben lévő, hangulatos, családias jellegű, utazásaink jellegéhez illő szállásokat.

Hangsúlyozzuk. hogy nem a „hagyományos” utazások találhatók kínálatunkban. Nem szervezünk – többek között – ún. „4 S”-re épülő üdüléseket, de körutazásaink sem a „várostól városig, múzeumtól múzeumig” jellegű programra épülnek. Bár vannak „kötelező látnivalók” – amelyeket mi sem hagyunk ki –, de igyekszünk elkerülni a tömegturizmus „klasszikus” helyszíneit. Keressük a természeti értékeket, a kevésbé ismert, de értékes tájakat, kis településeket, kulturális értékeket. Különösen előnyben részesítjük a nemzeti parkokat és az UNESCO világörökségi listáján szereplő vonzerőket.

Mivel utasainkkal együtt szeretnénk felfedezni a világot, ritkán szoktunk egy-egy programot változtatás nélkül megismételni. Az iparszerű utaztatás helyett új úticélokat tűzünk ki. S mivel szeretnénk minél többet kihozni egy-egy utazásból, előfordulhat, hogy egy előre nem látható esemény: zord időjárás, forgalmi dugó, kacskaringós, szűk hegyi utak, egyéb közlekedési nehézség, hosszadalmas határátlépés vagy bármilyen, előre nem tervezett várakozás miatt a sűrű program módosul vagy – szélsőséges esetben – abból akár valami el is maradhat. E tekintetben anyagi felelősséget nem vállalunk!

Az utazások expedíciós jellegéből fakadóan (főképpen a kalandtúráknál: Izland, Peru-Bolívia stb.) – nagy ritkán – felléphetnek problémák (pl. terepjárónknak előbb elfogy az üzemanyaga, mint várható lenne, vagy túl magas a gázló Izlandon stb.). Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kialakult helyzetből az utasok számára a lehető legkedvezőbb eredmény szülessen, de emellett az utasoktól is bizonyos fokú alkalmazkodóképességre is szükség van. Kérjük, hogy csak azok jelentkezzenek ezen programokra, akik e toleranciával rendelkeznek! A szervezők, a csoportvezető, a gépkocsivezetők és az utasok együttműködésének és együttes pozitív hozzáállásának köszönhető az elmúlt 33 év rengeteg sikeres utazása, és az a tény, hogy több száz törzsutasunk rendszeresen velünk tart!

Csoportvezetőink tapasztalt túravezetők, de klasszikus értelemben nem idegenvezetők; többnyire olyan egyetemi oktatók, doktoranduszok, akik szakterületükön elismert szakemberek, a meglátogatott országból, térségből származnak, vagy oktatási, kutatási témájuk, publikációik kapcsolódnak a látnivalókhoz. Nem feladatuk egy-egy templomban, múzeumban a részletes tárlatvezetés – erre amúgy is többnyire csak a helyi idegenvezetőknek van jogosítványa –, viszont a látnivalókkal illetve a felkeresett országgal, tájjal kapcsolatban rengeteg ismeretet, háttérösszefüggést közölnek. Az egyes programok vezetésével természetesen mindig azt a kollégát bízzuk meg, aki a leginkább kötődik az adott tájhoz, országhoz. A törzsutasainknak minden év elején küldött levélben erről tájékoztatást is adunk, de sajnos előfordulhat, hogy egyéb okok miatt a tervet módosítanunk kell.

Az autóbuszos utazásoknál az ülésrendet a teljes összeg befizetése után, a befizetés sorrendjében elölről hátrafelé alakítjuk ki! Ha ettől eltérő igényed van (pl. a sorrendhez képest hátrébb szeretnél ülni), akkor ezt már a jelentkezési lapon jelezd!

Az ülésrendet igyekszünk igazságosan, a meghirdetett elv szerint kialakítani, de sajnos nem mindig sikerül. Ezért kérünk – hogy következetesek tudjunk maradni, s Te se kerüljél kínos helyzetbe – ha a busz elejében szeretnél utazni, akkor ne halogasd az utolsó pillanatra a befizetést; másrészt pedig, ha meghatározott társaddal szeretnél együtt ülni, akkor kb. azonos időben fizessétek ki a részvételi díjat. Előre is köszönjük.

E honlapunkon az eddigi összes utazás kilométere szerepel, ennek alapján ellenőrizni tudod kedvezményed mértékét.

Ha a természet csodáinak vagy a letűnt kultúrák több száz-, ill. ezeréves alkotásainak ily módon történő felfedezése, megismerése felkeltette érdeklődésedet, – tekintettel arra, hogy egyes utazásokon az előzetes felmérések szerint túljelentkezés várható – kérlek, jelentkezési lapodat és azzal együtt az utazási szerződés eredeti, aláírt példányát is minél előbb küldd!