Csúcsok, gleccserek, vízesések, tavak, középkori városok, sajt, csokoládé…

(Sátras út!)

Időpont: 2023. augusztus 13–20. (8 nap)

  1. nap: Pécs (indulás a korai órákban) – Kaposvár – Nagykanizsa – AUSZTRIA: Innsbruck, Tirol fővárosa (rövid pihenő a hangulatos óvárosban: Aranytető 3500 aranyozott „cseréppel” fedve, Diadalkapu, Várostorony /XIV. sz./ – pazar panoráma  a városra és a Karwendel-hegységre)
  1. nap: SVÁJC/Graubünden, „Európa teteje”, az ország legnagyobb, legmagasabban fekvő, s legritkábban lakott kantonja: St. Moritz, Graubünden székhelye, a világ egyik leghíresebb magashegységi üdülőhelye (séta az egykori faluban és a mai luxusnegyedben, fakultatív túra felvonóval a Räti-Alpok oldalába 2100 méterre, majd könnyű séta lefelé a városba VAGY könnyű séta a gyönyörű St. Moritzi-tó körül) – Felső-engadini-tavak, a jég által kimélyített tavak – Átkelés a Julier-hágón (2284 m), rövid pihenő pazar panorámával – Via Mala-szakadék (a „Gonosz út”, a Rajna – regényből és filmből is ismert – híres szurdokvölgye, a középkor egyik fontos – és félelmetes – kereskedelmi útvonala) – LIECHTENSTEIN, az Alpok miniállama: Vadúz, a főváros (séta az uralkodói család várához, panoráma a Rajna-völgyre, s az egész országra) – SVÁJC: Buchs-Werdenberg (ősi svájci falucska, hagyományos faházakkal, vár gyönyörű tóval az előtérben)
  1. nap: Luzern, a Vierwaldstätti-tó (végmorénató) fejénél épült középkori kereskedőváros, Svájc turizmusának legjelentősebb központja (Európa legnagyobb, interaktív közlekedési múzeuma; Gleccserkert a különleges tükörlabirintussal; Európa legrégibb festett fahídja, Löwendenkmal /a helvétek hűségét jelképező emlékmű/, séta az óvárosban és a Vierwaldstätti-tó partján) – Meiringenifővölgy Aare-szurdok (séta Svájc legnagyobb szurdokvölgyében)
  1. nap: Giessbach-vízesés, Svájc egyik legszebb vízesése – Jungfrau-régió (UNESCO Világörökség): Lauterbrunnental, Svájc legnagyobb, leghíresebb kettős gleccservölgye, rálátás a Staubbachfall-vízesésre – Trümmelbach, az ötlépcsős, csavart vízesés szurdoka – Felvonóval a Mürren-platóra (a felvonó látványos sziklafal mentén repít fel bennünket a Lauterbrunnental-gleccservölgy mélyéből a völgyvállra) – Mürrenből, a terasz peremén könnyű 1-1,5 órás séta Grütschalpra (végig rálátás a szinte karnyújtásra lévő – de mély völggyel elválasztott – világhíres csúcsokra /Jungfrau, Mönch, Eiger/) – Felvonóval /”levonóval”/ Lauterbrunnenbe
  1. nap: Bern, Svájc fővárosa(séta az óvárosban: Münster /református székesegyház/, Medve-árok az élő címerállatokkal, XVI. sz.-i polgárházak a híres árkádsorokkal, díszkutakkal /UNESCO Világörökség/) – Gruyéres, a középkori hangulatot árasztó kis település várral, a világ legfinomabb sajtjának városa (négyszer nyerte el a címet): látogatás a világhírű sajtüzemben, kóstolás, vásárlási lehetőség– Chillon (vízivár  a Genfi-tó part menti szirtjén, Svájc legimpozánsabb vára) – Pissevache-vízesés a Rhone széles völgyének peremén
  1. nap: Zermatt jégvilága – Matterhorn, a „Hegyek királya” (4477 m), amelynek megmászásáért olimpiai aranyérmet adományoztak, amelyről a Toblerone csokoládét  megformázták – egész napos program Svájc leghíresebb hegyvidékén: fogaskerekűvel a Gorner-gleccserhez (3090 m), gyalogtúra a gleccserre, illetve a négyezres csúcsok világában a panorámaösvényen (ahol jól látható bizonyítékokat figyelhetünk meg a gleccserek drasztikus rövidülésére!) VAGY (fakultatív) Európa legmagasabban épített felvonójával a Kis-Matterhorn-csúcsra (3883 m), lélegzetelállító panoráma a havasok arénájára a Monte Rosa-csoporttól a Mont Blanc-ig – Brig (Stockalper-palota, óváros)
  1. nap: Rhone-gleccser (séta a gleccserben, a jégbe vájt folyosón!) – Utazás a Furka– (2431 m) és a történelmi jelentőséggel is bíró St. Gotthard-hágón (2109 m) keresztül, érkezés a napfényes Ticinóba: Caslano, látogatás az Alprose csokoládégyár megújult élményközpontjában, kóstolással, kedvezményes vásárlási lehetőséggel – Lugano: siklóval a Luganói-tó fölé emelkedő Monte Bré-re, Svájc egyik legszebb kilátójára, óvárosi, tóparti séta – OLASZORSZÁG: Garda-tó (pihenés, strandolás a tóparton)
  • 8. nap: Sirmione, a Garda-tó gyöngyszeme, a tóba nyúló félszigeten, séta az óvárosban illetve a félsziget botanikai értékei között – Szlovénia – Nagykanizsa – Kaposvár – Pécs (hazaérkezés éjszaka)

Utazás:   légkondicionált autóbusszal

Szállás:   kempingekben, saját sátorral

Ár:          125.000 Ft/fő (szállás kempingekben saját sátorral*, útiköltség, út- és parkolási

               díjak, sofőri napidíjak, BBP-biztosítás, üdülőhelyi díj,  szervezési költség)

*A részvételi díj min. 2 fő/sátorra vonatkozik.   Az egyszemélyes sátrazás felára: 18.000 Ft.

FIGYELEM! Ismert tény, hogy a globális felmelegedés következtében az Alpok gleccserei (is) drasztikusan olvadnak, látványosan, évről évre rövidülnek, hamarosan teljesen eltűnnek. Fogy az idő, ha „élőben” szeretnél gleccsert látni, ne habozz, gyere velünk!