KIS-LENGYELORSZÁG – NAGY-LENGYELORSZÁG – SZILÉZIA

Időpont: 2024. augusztus 08-13. (6 nap)

Az utazás megtelt, várólistára lehet csak jelentkezni.

  1. nap: Pécs – Budapesti csatlakozási lehetőség – Szlovákia – Lengyelország: Utazás a Kárpátok egyik legmagasabb hegységén, a Lengyel-Tátrán keresztül – Pieninek Nemzeti Park: Tutajozás a Dunajecen, Európa legszebbnek tartott áttörési völgyében, a vad folyón, a mészkőszirtek között, az egykori magyar-lengyel határon, amely évszázadokon keresztül a legbékésebb határszakasz volt – Utazás a Dunajec felduzzasztott tava mentén, pompás rálátás a Nedeci várra, amely 1945-ig magyar tulajdonban volt (egykori határvár) – Debno (az 1500 körül épült fatemplom, amely az UNESCO Világörökség listáján szereplő malopolskai faépítészeti emlékek egyik legszebb darabja) – Krakkó (nyáresti hangulat az óvárosban, hangulatos sörözők)
  • 2. nap: Krakkó, Lengyelország egykori királyi fővárosa,az ország 2. legnagyobb városa, ma a kulturális főváros (délelőtti séta az óvárosban: Wawel-dombi királyi kastély és székesegyház /az UNESCO Világörökség része/, Posztócsarnok és a Főtér, Mária-templom, az 1364-ben alapított Jagelló Egyetem) – Ojcówi Nemzeti Park: utazás a Krakkói-Jura-hegységben, a Szlak orli gniazdon (Sasfészkek útvonala): mély szurdokvölgyek, festői patakvölgyek, a mészkőfalak oldalában várak – Pieskowa Skala-várkastély – Lodz, „a lengyel Manchester” (séta az óvárosban, Piotrowska, Európa leghosszabb bevásárló utcája)   
  1. nap: Tum (a legnagyobb 12. századi román kori, kőből épült templom Lengyelországban) Plock, Mazówia egykori fővárosa (óváros, az egykori hercegi vár romjai, román-gótikus székesegyház a Visztula-parti magaslaton)– Ciechocinek (hatalmas gyógyászati célú sólepárlók – magas gerendavázas és ágszőnyeggel borított faalkotmányok, a lecsorgó és párolgó sós víz nyomán keletkező gyógyhatású légáramlat) – Torun, Kopernikusz városa, egykori Hanza-város a Visztula partján (óváros – UNESCO Világörökség: gótikus városháza és templomok, Kopernikusz-ház, Ferde torony, városfalak és városkapuk)
  1. nap: Gniezno, Lengyelország első történelmi fővárosa (14. századi monumentális gótikus székesegyház a dombtetőn a híres bronzkapuval) – Poznan, a lengyel államiság bölcsője, ahol az első lengyel történelmi uralkodó 966-ban felvette a keresztséget (Óvárosi piactér a reneszánsz Városházával, gótikus székesegyház, az altemplomban 10. századi szentélymaradványok és az első Piaszt-házi uralkodók sírjai; Plébániatemplom, a lengyel barokk legnevezetesebb emléke, séta a város területén található tavak parti sétányain)
  1. nap: Utazás a Wielkopolski Nemzeti Parkon keresztül (jégkorszaki morénadombok, tavak, csatornák) – Wroclaw, az egykori Boroszló, a 100 híd városa, az Odera-parti egykori Hanza-város (Városháza, Lengyelország legnagyobb gótikus világi épülete, Népek Csarnoka a Racławicei körképpel /a Feszty-körképhez hasonló monumentális alkotás, az UNESCO Világörökség része/) – Świdnica (protestáns fatemplom, építészeti remekmű a 17. századból – UNESCO Világörökség) – Ksiaz: rövid megálló, rálátás Lengyelország 3. legnagyobb, a sziklaormon trónoló várára
  2. nap: Góry Stołowe (Tábla-hegység) Nemzeti Park: könnyű gyalogtúra a homokkőből, konglomerátumból kipreparálódott fantasztikus, bizarr sziklaformációk között („Kóbor sziklák”) – CSEHORSZÁG: Pardubice (rövid pihenő a hangulatos óvárosban, reneszánsz főtér, a legendás porter sör megízlelése) – SZLOVÁKIA – Budapest (leszállási lehetőség) – Pécs (érkezés éjfél körül)

Utazás:     légkondicionált autóbusszal
Szállás:     szálloda, 2-3 ágyas szobákban
Étkezés:    szállástól függően reggeli
Ár:            156.000 HUF/fő (szállás, útiköltség, úthasználati és parkolási díjak, sofőri   napidíjak, csoportvezetés, BBP-biztosítás, az üdülőhelyi díj és a szervezési költség)

FIGYELEM! A program vezetője Robert Wolosz, a dél-lengyelországi születésű, de magyarul is kitűnően beszélő lengyel nyelvész, a PTE BTK Szláv Filológia Tanszék vezetője, hivatásos idegenvezető.