DOLOMITOK: ÓRIÁSI BÁSTYÁK, SZAKADÉKOK, VIA FERRÁTÁK, HADI ÖSVÉNYEK

A maximális kapacitásunk megtelt, már csak pótjelentkezéseket tudunk regisztrálni 

ÉSZAK-OLASZORSZÁG

Sátras utazás!

A Dolomitok geológiai és morfológiai szempontból kontinensünk legegyedibb, legkülönlegesebb hegysége. Sokak által Európa legszebb hegyvidékének tartott régiója, joggal került fel az UNESCO Világörökség listájára: bizarr sziklaformák, óriási dolomitbástyák, hatalmas törmelékkúpok, törtlejtők, vad szakadékok, hol vörösesbarna, hol fehéresszürke, hol kékeslilás színű kőzettömegek, a magnéziumtartalomtól a fényhatásokra különböző színű megjelenések, hajnalban és napnyugtakor a sziklacsúcsok bíbor „izzása” („Alpenglüh”), a gigászi pillérek és a hallgatag fenyvesek visszatükröződése a kristálytiszta türkizkék-zöldes tengerszemekben stb. A mesebeli tájakon barangolva súlyos történelmi mementók is elénk tárulnak, az I. világháborúban itt húzódott a frontvonal… A mai magashegységi turizmusban már  megszokottan használjuk a Nagy Háború „termékeit”, pl. a „vasalt utat” (via ferráta/Klettersteig). Szomorú aktualitás, hogy a gleccserek olvadásával napjainkban még több tárgyi emlék kerül elő a több mint 100 évvel ezelőtti történelemből…

Akik szeretik a természetet, s rajonganak a hegyekért, a Dolomitokban nem fognak csalódni!

Időpont: 2024. augusztus 16 – 21. (6 nap)

  1. nap: Pécs – Nagykanizsa – Szlovénia – AUSZTRIA/Karni-Alpok: Raggaschlucht  (könnyű túra a vadregényes szurdokvölgyben) – OLASZORSZÁG: Dolomitok, Európa legszebb hegyvidékének tartott régiója (UNESCO Világörökség): Toblachi-tó – Landro-tó – (jég által kialakított gyönyörű tavak, utóbbi hátterében a Dolomitok ikonikus három tornya, a Drei Zinnen)  
  2. nap: Utazás a híres Dolomitok-panorámaútonFalzarego-hágó (2105 m), ahol az I. világháborúban a front húzódott az olasz és az osztrák-magyar csapatok között: Felvonóval a Lagazuoi-peremre (2752 m), ahol az osztrák-magyar csapatok lőállásai voltak. Könnyű séta a Kis-Lagazuoi-csúcsra (2778 m): fantasztikus panoráma a háromezres csúcsokra, közöttük a legmagasabbra, a Marmoladára (3343 m) és annak gleccserére, valamint azokra a tájsebekre, amelyeket az „aknaháború” robbantásai idéztek elő. Séta a megdőlt dolomitrétegek alkotta platón, amely az I. világháború legnagyobb szabadtéri múzeuma a Dolomitokban (korhűen berendezett osztrák harcállások, barakkok).  Gyalogtúra lefelé: A) izgalmas, de könnyű lejtőkön, peremeken, végig pazar panorámával a nagyrészt az I. világháborúban épített ösvényeken. Útközben kavernák, futóárkok, lőállások, via ferráták – VAGY B) fakultatív túra lefelé az olaszok által épített több mint 1 km hosszú kürtőben (sziklaalagút, amelyet az olaszok azért építettek, hogy felrobbantsák az osztrák állásokat), illetve helyenként a kitett sziklaperemeken (fagerendák, acélsodronyok) – az alsó peremen az olasz lőállások maradványai (A B-verzió sisakot és fejlámpát igényel!) – Délutáni túra az Averau függőleges fala és a hatalmas törmelékkúp érintkezése mentén, a törtlejtő „törésvonalán” a megbillent Nuvolau-csúcsra (2575 m), pazar panoráma a hegység csúcsrégiójára, a legmagasabb Marmolada-csúcsra, illetve gleccserre (fakultatív ebéd a csúcson) – séta lefelé a függőleges falú, óriási 5 Torri sziklabástyákhoz (I. világháborús szabadtéri múzeum, olasz harcállások a Lagazuoi-lőállásokkal szemben) – Cortina d’Ampezzo, a Dolomitok sportfővárosa, a hegykoszorúk által ölelt téli olimpiai helyszín (rövid szabadprogram a hangulatos sétálóutcákban)   
  3. nap: Misurina-tó, a jég által kimélyített tó – Antorno-tó tengerszem, amelyben visszatükröződik a Dolomitok leghíresebb hegye, a Drei Zinnen – Gyalogtúra a leghíresebb dolomitbástya, a Drei Zinnen /Tre Cime di Lavaredo (3000 m)falához! („A világ legszebb architektúrája” /Le Corbusier/, 700 méteres függőleges falakkal kiemelkedő 3 orom, óriási törmeléklejtők, pazar panoráma) – A) Kényelmes séta szintvonalon a kápolnáig, illetve a keleti menedékházig és vissza az Auronzo-menedékházig (kényelmes ebéd, sörözés, napozás, a pazar panoráma élvezete) – VAGY B) 9 km-es gyalogtúra a Drei Zinnen körül (minden szakaszon újabb és újabb színben és formában láthatjuk a 3 ormot, s a csúcsok végtelen sorozatát) – szerencsés esetben az egész napi túránk vége felé élvezhetjük az „Alpenglüh”-t, amint a leereszkedő nap fényében „izzik” a Drei Zinnen dolomittömege!    
  4. nap: Utazás a híres Dolomitok-panorámaúton a „Dolomitok királynőjéhez”, a Marmoladához – Felvonóval a Serauta állomáshoz (2900 m) – Szabadtéri és beltéri világháborús múzeum az egykori olasz erőd területén (Európa legmagasabban működő múzeuma, 3000 méteren) – Fakultatív rövid túra a Punta Serauta-csúcsra (2965 m) – a visszaereszkedés után felvonóval tovább a Punta Rocca-csúcsra, a Dolomitok tetejére (3265 m)! (fantasztikus panoráma, ahol minden csúcs alattunk „szerénykedik”) – fakultatív séta a gleccseren, amelyben az 1. világháború legbizarrabb hadszintere, az osztrák-magyar jégváros működött (a gleccser tömege a globális klímaváltozás hatására azóta a felére csökkent) – Utazás tovább a „Nagy Dolomit-úton” – Rövid pihenő a Karrersee tengerszemnél („az Alpok legszebb tava”) – Bolzano/Bozen, Dél-Tirol fővárosa (óvárosi séta, „Ötzi”, az 5300 éves jégbe fagyott ember, gótikus Dóm /15. sz./)
  5. nap: Utazás az Adige/Etsch völgyében, az ősi kereskedelmi útvonalon (Brenner-út) – Trento, Trentino fővárosa (a román stílusú hatalmas Dóm /13. sz./, amely a tridenti zsinat helyszíne is volt; Főtér, az egykori római fórum és piac a Pretorio-palotával, szökőkút Neptunus szobrával; középkori paloták, hangulatos utcák, fakultatív: Buonconsiglio-kastély, a hercegérsek egykori rezidenciája) – Toblino-tó (gleccser által kialakított tengerszem, rövid megálló a tó félszigetére épült várnál) – Garda-tó, Észak-Olaszország legnagyobb végmorénatava: Malcesine, a Garda-tó gyöngyszeme a tó fölötti hegyoldalban, séta az óvárosban, középkori vár a tó partján – pihenés, strandolás a tóparton
  6. nap: A Brentai-Dolomitok (UNESCO Világörökség) délre kiágazó nyúlványa: Felvonóval a Monte Baldo csúcsára (1750 m), kényelmes séta a felvonóállomástól északra, végig a platón (alpakák az Andokból, paplanernyősök sokasága, pazar panoráma a Garda-tóra, illetve északon a Dolomitok magasabb csúcsaira) – Hazautazás: Szlovénia – Nagykanizsa – Pécs (érkezés az éjszakai órákban)

Utazás:   légkondicionált autóbusszal
Szállás:   kempingekben, saját sátorral
Ár: 119.000 Ft/fő (szállás kempingekben saját sátorral*, útiköltség, út- és parkolási díjak, sofőri napidíjak, BBP-biztosítás, helyi idegenforgalmi adók, szervezési költség)

*A részvételi díj min. 2 fő/sátorra vonatkozik.   Az egyszemélyes sátrazás felára: 18.000 Ft.

FIGYELEM! A program könnyű és közepesen nehéz gyalogtúrákat tartalmaz, amelyek különleges adottságokat és felszerelést nem igényelnek, de általános egészségi állapotot, tériszonymentességet igen. Ahol nehezebb szakaszok növelik az túrázás élményeit, ott lesznek könnyebb opciók: rövidebb, egyszerűbb útvonal, visszaút vagy – az oda-vissza túrák esetében – akár pihenés, sörözgetés, gyönyörködés a mesebeli tájban. Akik viszont a nehezebb utat választják, sisakot (a Lagazuoi-kürtőben fejlámpát is) hozzanak magukkal, a keskeny peremeken előfordulhat apróbb kövek hullása, hiszen jól aprózódó dolomit építi fel a hegységet! A túrázásban legtapasztaltabb utastársak pedig akár a legkeményebb, speciális felszerelést igénylő túraösvényeket is kipróbálhatják, de saját felelősségre!