Fjordok, gleccserek, hegycsúcsok, vulkánok, gejzírek, esőerdők, keák és maorik

Időpont: 2024. november 09 – 25.  (17 nap)

1. és 2. nap: Utazás repülővel a Qatar Airways (a világ leghosszabb) légijáratával:Budapest (indulás délután) – Katar/Doha – Új-Zéland

3. nap: ÚJ-ZÉLAND/ÉSZAKI-SZIGET: Auckland (érkezés a hajnali órákban) – utazás a fekete homokkal borított nyugati tengerpartra, ahol gyönyörű, színes tollazatú szula madarakat figyelhetünk meg természetes élőhelyükön – Auckland, Új-Zéland legnagyobb városa, „a vitorlák városa” lenyűgöző természeti környezetben, a Csendes-óceán és a Tasman-tenger öblei közötti szárazföldi hídon (Sky Tower, a 328 m magas torony a város jelképe, pazar panoráma a városra, az öblökre, a háttérben emelkedő vulkáni kúpokra) – egyéni szabadprogram (pl. Auckland Múzeum, bevezetés az új-zélandi és a maori kultúrába,gazdag maori gyűjteménnyel)

4. nap: Hobbiton, „A gyűrűk ura” és a “Hobbit”-filmek forgatási helyszíne, az új-zélandi filmturizmus világhíres látogatóközpontja a mesebeli helyszínen (azok számára is lenyűgöző, akik nem lelkesednek e filmekért) – Rotorua és környéke, az ország egyik legjelentősebb turisztikai központja (vulkánok, forró vizű források, posztvulkáni jelenségek,  vulkánok által kialakított tavak, endemikus növényzet, maori kultúra): Rachel Spring (természetes hőforrás 100 ˚C-os vízzel) – Rotorua-tó (séta a kalderató partján) – Goverment Garden (séta a gyönyörű kertben, színes pompázó virágok, patinás fürdőépületek, sétányok; fakultatív relaxálás az egyik forró vizes forrásra épült Polinéz Spa termálfürdőben, amely nemcsak a bőrt, de a lelket is megújítja)

5. nap: Utazás a Maori törzsi területekre, a kék és zöld tavak vidékére, séta a Redwood Forest védett erdejében, ahol a 20. század elején honosított tengerparti vörösfenyő óriás fái mellett számos endemikus (csak e vidéken élő) növényfaj él, pl. a közel 20 méter magasra is megnövő páfrányfák –  Fakultatív: Whakarewarewa („Wahiao harcosainak gyülekezőhelye”) a ma is élő maori falu (geotermális hévizek, iszapfortyogók, sárvulkánok, fumarolák, Pohutu-gejzír, Új-Zéland legnagyobb gejzírje; maori közösségi ház, ahol betekintést nyerhetünk a maori kultúrába és zenébe)

6. nap: Gyalogtúra a védett Mamaku-esőerdőben rejtőzködő Okere-vízeséshez őshonos madarak hangjaival kísérve – Fakultatív: kb. 3 órás Canopy-túra az őserdő lombkoronájában drótkötélpályákon és függőhidakon (többek között átkelés a 20 méter magasságban átívelő függőhidakon, a túra csúcspontja a 220 méteres zipline egy 500 éves őshonos rimufa emelvényéről indulva. Szerencsés esetben a lombkoronában sétálva őshonos madarakat is etethetünk kézből a helyszínen gyűjtött eleséggel!) – Rotorua

7. nap: Wai-o-tapu (Áldott vizek) Geotermális Rezervátum: Lady Knox-gejzír, ezerszínű ásványteraszok, kráterek a holdbéli tájon, színes tavak („A festő palettája”, a „Pezsgőmedence”, „Az ördög fürdője”) – Huka Falls (dübörgő vízesés a zuhatagos Waikato-folyón) – Taupo-tó, Új-Zéland legnagyobb (kaldera) tava – Tongariro Nemzeti Park (UNESCO Világörökség): Utazás az aktív vulkánok vidékén, a „Sivatagi úton”, pazar panoráma a vulkánóriásokra (Ruapehu /2797 m/, az Északi-sziget legmagasabb hegye és az egyik működő vulkánja; a „Gyűrűk ura” filmekből is ismert Mt. Doom (Mordor), maori nevén Ngauruhoe és a nemzeti park névadója, a Tongariro – A vulkánok takarásából kiérve a csupa zöld, bárányok sokaságával tarkított dombokon folytatjuk utunkat – Wellington, az ország fővárosa (késő délutáni – kora esti szabadprogram, séta a belvárosban: „Méhkaptár”, a parlament; Te Papa Nemzeti Múzeum, a déli félteke legnagyobb faépítménye)

8. nap: Utazás komppal a világ egyik legszebb szorosának tartott Cook-szorosonDÉLI-SZIGET: Picton, a festői kis kikötőváros a világhírű Marlborough borvidék határán – Késő délután érkezés a Csendes-óceán partján lévő szállásra

9. nap: Kaikoura, a világ legfinomabb homárételeinek városa (maori nyelven: Kai – étel, Koura – homár). Emellett egyedülálló az a tenger alatti, 600-2000 méter mély Kaikoura-kanyon, amely a Csendes-óceán part menti self aljzatába vágódott be, s amelyben rendkívül gazdag ökoszisztéma él. A táplálékban bővelkedő kanyon pedig nagy számban vonzza a bálnákat. Gyalogtúra a lenyűgöző félszigeten, pazar panoráma az öbölre, illetve a mögötte emelkedő havas Kaikoura-hegységre (a part mentén gyakoriak a fókák és a különböző madárfajok) – Fakultatív: hajózás a Csendes-óceánon, bálnales – Fakultatív: delfinfigyelő hajózás a nyílt óceánra, majd ott úszás együtt a Hector delfinekkel természetes élőhelyükön (a világ legritkább és legkisebb termetű delfinfaja)

10. nap: Utazás a Déli-Alpok rendkívül változatos, kanyaronként újabb és újabb szépséget kínáló tájain – Rövid megálló Új-Zéland egyik leghosszabb gyalogos függőhídjánál, amely egy sebes hegyi folyón ível át (fakultatív séta a hídon) – Tauranga-öböl (népes fókakolónia eredeti élőhelyén) – Paparoa Nemzeti Park, az „Avatar” filmekben szereplő táj, Pancake Rocks (bizarr kőformációk, „palacsinta-sziklák” a tengerparton, illetve a dagályhullámok „kirobbanása” a sziklák között)

11. nap: Hokitika (látogatás egy kőfaragó műhelyében, ahol a híres Pounamu ékszereket csiszolják /Pounamu a maorik számára nagyobb értékkel bírt, mint az arany, és a névadója is a Déli-szigetnek: Te Waipounamu/) – Westland Nemzeti Park (UNESCO Világörökség): könnyű gyalogtúra a 12 km hosszú  Franz Josef gleccserhez, majd a Mt. Cook-kilátóhoz, ahonnan jó idő esetén láthatjuk Új-Zéland legmagasabb pontját (3754 m)

12. nap: Indulás előtti, kora reggeli fakultatív program: helikopteres utazás a Fox-gleccser fölött, illetve leszállás a gleccserre – Delfinles a Tasmán-tenger fehér homokos tengerpartján – séta a 2000 éves mocsári erdőben – Mount Aspiring Nemzeti Park: átkelés a Déli-Alpokon, a Haast-hágón keresztül Új-Zéland nagy tóvidékére (jég által kialakított végmorénatavak), rövid pihenő a Hawea- és a Wanaka-tó partján

13. nap:Queenstown, a világ kalandvágyóinak fővárosa, az extrém sportok Mekkája a Wakatipu-tó partján, pazar természeti környezetben (ahol „feltalálták” a bungee jumpingot, a raftingot, a jetboatot, a luge-t stb.): délelőtt séta a város híres botanikus kertjében, délután fakultatív programlehetőségek:

  • bungee jumping,
  • jetboat-túra (új-zélandi találmány) a vad Shotover-folyó kanyonjában (ezt a programot anno az angol királynő is kipróbálta),
  • utazás a déli félteke legmeredekebb kabinos felvonójával a hegytetőre, s onnan 2 menet luge-zsel (kormányozható „kerekes szánkón” gördülés a hegytetőről panorámás aszfaltozott úton a völgybe)

– A kevésbé kalandos kedvűek számára szabadprogram a tó partján vagy túra a hegyen lévő szabadidőközpontba, pazar panorámával

14. nap: Fjordland Nemzeti Park (UNESCO Világörökség), a dinoszauruszok kora óta változatlan és érintetlen ősrengeteg: Utazás a világ egyik legfestőibb panorámaútján, a Te Anau-tó /1200 m tengerszint feletti magasságban/ partjától a jég által kialakított fjordokhoz (egyfajta időutazás a földtörténeti középidő Jurrasic Park világából a jégkorszakon át a máig)  – Találkozás a keával, a világ egyetlen magashegységi papagájával – Átkelés a híres Homer-alagúton keresztül – Fakultatív: Hajókirándulás a Milford Sound-fjordon a Tasman-tengerig (UNESCO Világörökség; 22 km hosszú fjord az 1695 m magas Mitre Peak tövében; „a világ 8. csodája” /Kipling/ – a partokon óriási vízesések, fókák, pingvinek, mérsékelt övi esőerdők) – Hazafelé séta az őserdőben

15. nap: Könnyű gyalogtúra a Hollyford Track, a Déli-sziget egyik leghíresebb túraútvonalán – Te Anau-tó, a jég által kimélyített végmorénató – Délután pihenés, egyéni szabadprogram a tóparton – Fakultatív: Hajózás a Te Anau-tavon („Zuhatagos víz”), a Parázsférgek barlangjához – a maori legendákból ismert barlangrendszer, amely csak vízi úton közelíthető meg (a barlangban dübörgő vízesések, kavargó örvények, parázsférgek fényében felsejlő zugok, cseppkövek)

  1. nap: Utazás a repülőtérre – Queenstown – Auckland repülés belföldi járattal – Utazás a Qatar Airways járatával
  1. nap: Hazaérkezés Budapestre a reggeli órákban

Utazás:           repülőgéppel, autóbusszal, komppal, hajóval

Szállás:          13 éjszaka szállás 2 ágyas elhelyezéssel: hotelben, motelben, faházakban

Ellátás:          önellátó

Ár:                 2.470 EUR/fő (utazás autóbusszal, kompdíj a Cook-szoroson, úthasználati és parkolási díjak, sofőri napidíj, szállás, BBP-biztosítás, helyi, magyar nyelvű vezetés díja, szervezési költségek, belépők a következő helyekre: Auckland Council Természetvédelmi Területek, DOC Természetvédelmi Területek, nemzeti parkok, Maori törzsi területek, Wai O Tapu belépő

FIGYELEM!

  • Magyar állampolgárok Új-Zélandra csak előregisztrációval (NZeTA) és a környezetvédelmi adó megfizetésével utazhatnak be, ára: 23 NZD + 35 NZD + ügyintézési díj.
  • Útlevél érvényessége: minimum 2025. február 28.

Az ár nem tartalmazza a nemzetközi repülőjegy árát: (685.000 HUF) és a belföldi repülőjegy árát (160 NZD ártól), az étkezéseket, NZeTA-t: 58 NZD + ügyintézési díj, a fakultatívként meghirdetett programok belépő-, részvételi díját.

Fakultatív programok, (előjelentkezés szükséges) 2024. áprilisában érvényes árak:

  • Hobbiton 120 NZD
  • Polinesian Spa 37 NZD
  • Whakarewarewa Geothermal Trails + Living Maori Village 75 NZD
  • Canopy-túra 200 NZD
  • Bálnanéző hajózás a Csendes-óceánon (szervezés alatt)
  • Delfinnéző hajózás, illetve úszás együtt a delfinekkel a nyílt óceánon, a természetes élőhelyükön (szervezés alatt)
  • Helikopteres gleccserlátogatás 385 NZD
  • Queenstown bungee-jumping 220 NZD-től
  • Queenstown jetboat 169 NZD
  • Queenstown kabinos felvonó 2 luge-menettel 67 NZD
  • Hajókirándulás a Milford Sound-fjordon 125 NZD
  • Parázsférgek barlangja hajózással a Te Anau-tavon, teával, kávéval 129 NZD

Helyben lehet választani: Auckland Múzeum 32 NZD

Figyelem! A programban felsorolt állatok felbukkanása látogatásunk során valószínű, de biztosra nem ígérhető!

A programot egy 20 éve Új-Zélandon élő, magyar hivatásos idegenvezető vezeti.