ŐSI KULTÚRA, VALLÁSOK, ÉVEZREDES SZENT VÁROSOK, PAZAR TÁJAK, VÍZESÉSEK, ELEFÁNTOK ÉS TIGRISEK

Időpont: 2023. november 2–14. (13 nap)

 • 1. nap: Budapest (repülés a déli órákban a LOT járatával) – Varsó
 • 2. nap: INDIA/Delhi, a világ közeljövőben legnépesebb országának fővárosa (érkezés a reggeli órákban):ismerkedés a várossal, bevásárlás a Paharganjban (a Főbazáron végighúzódó út környéke, a turisták kedvelt városrésze, az indiai tartózkodáshoz praktikus ruhadarabokat, kiegészítőket célszerű itt megvásárolni) – Chandni Chowk („ezüstös, holdfényes tér”), az 1648-ban megépült sétány üzletekkel, udvarházakkal, ma is Ódelhi szíve, ahol a vallási és a kereskedelmi tevékenység jól megférnek együtt – Jama Masjid, India legnagyobb mecsete (17. sz.) – Vörös Erőd (Lal Qila), az erős indiai nemzettudat szimbóluma (Láhóri-kapu, a birodalmi citadella impozáns vöröshomokkő-főbejárata)
 • 3. nap: A 15 milliós, nyolcszor újjáépült Delhi rengeteg látnivalójából a legértékesebbeket, legérdekesebbeket keressük föl (UNESCO Világörökségek): Humayun Mauzóleuma (a második mogul uralkodó síremléke, amely csodálatos példája több építészeti stílus elegyítésének) – Qutb Minar és környéke (a 12. századi 75 m magas győzelmi szimbólum minaret, udvarán a 2000 éve nem rozsdásodó vasoszloppal) – Bahai- (Lótusz-) templom, amely a sydney-i operaházhoz hasonlatos – Safdarjang síremléke(18. sz.), a hanyatló Mogul Birodalom utolsó remeke –  Lodi-kert (a főváros egyik legszebb parkja, ma „Delhi tüdeje”) – Purana Qila, a „régi erőd”, amely már legalább i. e. 1000 óta folyamatosan lakott – Újdelhi(kormányzati épületek, India-kapu).
 • 4. nap: Utazásaz egykor a Himalájánál is hatalmasabb Aravalli-hegység maradványhegyeinek szavannáján – Jaipur, Rajasthan állam fővárosa (séta a „Rózsaszín város” óvárosi negyedében, meglátogatunk egy elefántistállót, részt veszünk egy folkesten)
 • 5. nap: Jaipur, a „Rózsaszín város” (a vendégszeretet színére mázolt falakkal teli óváros olyan, mint egy ékszerdoboz, gazdag paloták, varázslatos bazárok, történelmi emlékhelyek /UNESCO Világörökség/: Szelek Palotája (Jaipur szimbóluma), ősi csillagvizsgáló, ahol megélhetjük a régi India mesés világát) – A nap csúcspontjaként elefántháton felcammogunk az Amber-palotaerődbe (16–17. sz.) – Szállásunk az egykori maharadzsa fényűző palotájának stílusát idézi
 • 6. nap: Abhaneri (A Chand baoli, India egyik legszebb lépcsőskútjának felkeresése, betekintés a vidéki India életébe) – Utazás az ősi keletkezésű Aravalli-vidék és a Föld egyik legsűrűbben lakott alföldje, a Gangesz-sík peremén – Fatehpur Sikri,a „Győzelem városa”, Akbar császár mára elnéptelenedett fővárosa, hindu, muszlim, dzsainista és keresztény stílusjegyeket ötvöző palotaegyüttes (az épületek stílusa – ötvözve a gazdag hindu és dzsainista díszítőmotívumokat a muszlim építészet geometriát előtérbe helyező kifejezésmódjával – jelzi azt a toleranciát, amely Akbar uralkodását jellemezte, UNESCO Világörökség) – Esti érkezés Ágrába.
 • 7. nap: Ágrá, a Mogul uralkodók székhelye a 16. és 17. században: Taj Mahal, a világ egyik leghíresebb építménye, India legismertebb szimbóluma (UNESCO Világörökség) – Ágrá Erőd, az egykori főváros központja (UNESCO Világörökség) – Akbar Mauzóleuma (Akbar nagymogul volt az, aki szövetségre lépett a mai Rajasthan vidékén élő harcos rádzsput fejedelmekkel, így növelve amúgy sem jelentéktelen katonai erejét. Türelmes valláspolitikát gyakorolt, eltörölte a nem muszlimokra kivetett különadót, megtartotta udvarában a hindu ünnepeket. Támogatta a progresszív vallási és teológiai vitákat.) – Itimad-ud-Daulah síremléke, a „márvány ékszerdoboz” (építészeti megoldásai miatt „Baby Taj”-nak is nevezik)
 • 8. nap: Autóbuszunk felkapaszkodik bolygónk egyik legkorábban kialakult ősmasszívumának peremére, a Dekkán-fennsík impozáns tömegének platójára, Gwalior erődjéhez, amely 3 km hosszan terjeszkedik el a 100 méter magas bazalt és homokkő sasbércen (félelmetes bástyák, magas falak, belül különleges templomok, paloták) – Orchha (a folyók által közrezárt sziklás szigeten paloták, pavilonok, kapuk, amelyeket egy 14 íves lenyűgöző gyaloghíd köt össze a szárazfölddel) – Esti érkezés Khajurahóba.
 • 9. nap: Khajuraho/Chandela-templomok (9–10. sz.),amelyekfőleg erotikus szobraikról ismeretesek, a templomok díszítőmotívumain keresztül bepillantást nyerhetünk az ezer évvel ezelőtti India mindennapjaiba (UNESCO Világörökség) – Utazás a Ken-folyó   5 km hosszú és 30 mély kanyonjához, amely a rózsaszín, vörös, szürke színű gránitba vágódott be: Raneh-vízesés, a kanyon legnagyobb vízesése – Panna Nemzeti Park, amely egyedülálló állatvilágáról (tigrisek, párducok, szarvasok, antilopok), gyönyörű madarairól (200 madárfaj) híres, de nemzetközi szinten tigrispopulációja a legértékesebb (UNESCO Bioszféra Rezervátum): szafari a Tigris-rezervátumban, ahol szerencsés esetben a tigrisek mellett párducot, pettyes szarvast, lenyűgöző madarakat is láthatunk a tikfaerdőkben, kanyonok mentén – séta a Badore-vízeséshez – Pandav-vízesés és -barlangok, a mítosz, a történelem és a természeti szépség keveréke – Khajurahó
 • 10. nap: Utazás a Dekkán északi peremén Chitrakutbakönnyű gyalogtúra India egyik legszentebb zarándokútján, a fennsík peremén erodálódott és szigethegyként álló Kamadgiri körül (5 km, kb. 1,5 óra), ahol egykor Ráma lelt menedékre – a Dekkán-masszívumot magunk mögött hagyva folytatjuk utunkat a világ egyik legősibb civilizációjának bölcsőjét ringató Gangesz-síkon – Allahabad, a világ legnagyobb vallási fesztiváljának helyszíne a Gangesz és a Yamuna összefolyásánál – Varanasi (esti séta a Gangesz partján, szent emberek és halotti máglyák között)
 • 11. nap: Varanasi, India legszentebb városa 3000 éves szellemi és vallási örökséggel a szent folyó, a Gangesz partján: a 6 km hosszan húzódó „ghátak” (lépcsősorok), fölöttük templomok, szentélyek, ahol folyamatosan zajlanak a hindu vallási szertartások – Csónakázás a szent folyón, a délelőtti vízparti élet (a kultikus fürdőt végzők, áldozatot bemutatók) megfigyelése – Kirándulás a buddhisták szent városába, Sarnathba, a „megvilágosodott”, vagyis a történelmi Buddha első tanításának színhelyére – Varanasi (esti táncbemutató és klasszikus indiai koncert, szállás a szent városban).
 • 12. nap: Elutazás a fővárosba belföldi légi járattal délelőtt – Delhi (további indiai kuriózumok, érdekességek megtekintése, szabadprogram, vásárlási lehetőség).
 • 13. nap: Indulás haza reggel: Delhi–Varsó–Budapest (érkezés a kora esti órákban)

Utazás:           repülővel és autóbusszal, illetve csónakkal

Szállás:          szállodában többnyire kétágyas szobákban

Étkezés:         reggeli

Ár:                  950 EUR/fő + 100 EUR/fő a helyszínen (utazás autóbusszal, útdíjak, parkolási díj, sofőri napidíj, szállás, reggeli, BBP-biztosítás, csoportvezetés, szervezési költségek)

A részvételi díj nem tartalmazza anemzetközi és a belföldi repülőjegy árát, mely külön fizetendő: nemzetközi LOT járat 315.000 HUF/fő, belföldi járat pedig 200 EUR illetékekkel, csomagdíjjal együtt, a belépődíjakat, az elektronikus vízum díját, valamint az elvárt baksist.

 • Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak be India. Csoportosan intézzük az adminisztrációt.

      Útlevél érvényessége: minimum 2024. május 31.

A programot geográfus India-kutató egyetemi docens, a PTE Ázsia Dokumentációs Központ igazgatója vezeti, aki mindösszesen 7, de a közelmúltban 4 évet élt Indiában Magyarország Nagykövetsége, Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központja vezetőjeként.