7 NAP, 8 VILÁGÖRÖKSÉG:                                                                                                                                                                                      

VALENCIA–DÉL-ARAGÓNIA–MEZETA–KASZTÍLIA–MADRID

Tengerpart, nagyszerű fennsíkok, hegységek, középkori kisvárosok, mór és mudéjar emlékek, a keresztény és a mór építészeti stílusok sajátos keveredése, történelmi és irodalmi helyszínek, felbecsülhetetlen értékű szépművészeti alkotások…

Időpont: 2023. október 21–27. (7 nap)

  1. nap: Budapest – Utazás Valenciába a reggeli órákban – Spanyolország: Valencia, katedrális, vásárcsarnok, Tőzsdepalota (UNESCO Világörökség) – Sagunto, Római színház (szállás a Földközi-tenger partján)
  2. nap: Teruel, a mudéjar építészeti stílus fővárosa (a gót és a mór stílusok ötvöződése) – 13. és 14. századi templomok és tornyok(UNESCO Világörökség) – Albarracín, az egyik legszebbnek tartott, természetes rózsaszín és vörös színben pompázó középkori hegyvidéki spanyol városka a hegyoldalon (Sétány-torony, amely a 9. században a mórok fontos támaszpontja volt – pazar panoráma a zegzugos kisvárosra és a hegyvidékre)
  3. nap: Utazás a Cuencai-hegységben: Ciudad Encantada, az „Elvarázsolt város” (lenyűgöző geológiai képződmény, a természet külső erői által kipreparált sziklaformációk a mészkő- és homokkőfelszínen, hatalmas kőtömbök, „hajók, bálnák, óriás arcok” stb. – könnyű gyalogtúra a Mirador de Uña – kilátóhoz, pazar panoráma) – Cuenca (a sziklafal oldalába épült függőházak, katedrális /13. század/ – UNESCO Világörökség) – Mezeta/La Mancha, az Ibériai-félsziget központi magterülete, magasan fekvő platója, az ország egyik legszárazabb vidéke – Utazás Don Quijote útján: Belmonte (az egyik legimpozánsabb, legjobb állapotban fennmaradt középkori várkastély, ahol Don Quijote és birkatürelmű bajtársa, Sancho Panza vacsorázott– a bástyákról pazar panoráma a végtelen fennsíkra)
  4. nap: El Toboso (rövid pihenő a hangulatos városkában, ahol a kóbor lovag felfedezte a szépséges Dulcineát: Főtér a 15. századi templommal és Dulcinea szobrával) – Mota del Cuervo (a Cervantes regényében szereplő szélmalmok, amelyekkel Don Quijote „szélmalomharcot” folytatott) – Consuegra a legszebb, leghíresebb szélmalmokkal – Toledo, egykoron a mór Közép-Spanyolország legfőbb városa, a tudomány és a művészetek fellegvára – a keresztények, a zsidók és a muzulmánok évszázadokon át a „háromkultúrájú városban” virágoztak (Gótikus katedrális, Alcázar a dombtetőn, nagyszerű rálátás a várost körülölelő Tajo-folyóra, El Greco-ház és -múzeum, Királyok Szent János temploma – UNESCO Világörökség) – Madrid (esti érkezés a szállásra)
  5. nap: Utazás a Kasztíliai-választóhegységen keresztül, Ó-Kasztília: Ávila „a kövek és a szentek”, Ávilai Szent Teréz városa (az óvárost körülvevő 12. századi monumentális városfal 88 bástyával és 8 kapuval, San Salvador-katedrális – UNESCO Világörökség) – Segovia (római kori vízvezeték a Kr. u. 1. századból, a város jelképe – UNESCO Világörökség, a román stílusú Szent Márton-templom, későgótikus katedrális, „a katedrálisok királynője”; a mészkőmagaslatra épült, s a városképet uraló Alcázar, amelyről Walt Disney Csipkerózsika kastélyát mintázta) – Madrid (fakultatív esti városnézés)
  6. nap: Sierra de Guarrama-hegység: San Lorenzo de el Escorial (monumentális palota- és kolostorkomplexum, a spanyol királyok temetkezési helye, bazilika, képtár, rendkívül értékes könyvtár, pompás kertek – UNESCO Világörökség) – Madrid, az ország fővárosa (Prado, a világ egyik legértékesebb múzeuma, a spanyol művészet leggazdagabb tárháza, kiemelten Velázquez, El Greco és Goya alkotásaival; séta a 15. század óta Madrid nyugalmas szigetének számító, világhíres Retiro-parkban, UNESCO Világörökség) 
  7. nap: Madrid (Királyi palota, Kastély-kert, Sabatini-kert, Plaza de Espaňa: Cervantes-emlékmű Don Quijotéval és Sancho Panzával; a régi Atocha pályaudvar, amely ma egy zöldellő, burjánzó dzsungel, Plaza Mayor – séta, szabadprogram Madrid történelmi főterén) – Esti hazautazás: Madrid – Budapest

Utazás:      Budapest – Valencia és Madrid – Budapest menetrend szerinti repülőjárattal, Spanyolországban a létszámnak megfelelő busszal/minibusszal

Szállás:      hotel, aparthotel zömében kétágyas elhelyezéssel

Ellátás:      reggeli

Ár:             795 EUR/fő (szállás, reggeli, utazás busszal/minibusszal, út-, és parkolási díjak, EUB BBP-utasbiztosítás, csoportvezetés, szervezési költség)

A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegy árát, mely külön fizetendő.

FIGYELEM! A programot történész és építész diplomával rendelkező hivatásos idegenvezető vezeti, akinek szűkebb, speciális szakterülete a spanyol építészet.